Informace pro občany Veleně a Mírovic 28.2.2021

Informace pro občany Veleně a Mírovic 28.2.2021

Informace pro občany Veleně a Mírovic 28.2.2021
28.02.2021

Vážení a milí spoluobčané,

za dveřmi je jaro, ale od zítřejšího dne 1.3. 2021 i další jarní lockdown. Všichni jsme po roce unaveni, znechuceni a rozhořčeni. Mnozí z nás jsou již na pokraji sil ekonomických i duševních.

Těm z nás, kteří jsou právě nemocní, přejeme brzké uzdravení a zotavení. Mysleme na zdravotníky a podporujme všechny lékaře, sestřičky a dobrovolníky, kteří jsou v dnešní vyhrocené době často napadáni za dramatizování situace. Jsou to hrdinové dnešních dní a zaslouží si naše každodenní ocenění. I oni jsou již na pokraji svých sil, a to i psychických. Loňská solidarita se zdravotníky je pryč a perné dny jsou před nimi. Ocitneme-li se ale my sami nebo někdo nám blízký na covidové jednotce, pak to budou oni, ke kterým budeme upírat svou naději.

Nevěříme tomu, že zrovna my v České republice jsme „nejhorší“ a nejméně disciplinovaní lidé na světě, a proto jsme teď „best in covid“. Nejsme přece o tolik jiní, než obyvatelé sousedních zemí. Máme ale bohužel ukrutně špatné procesní řízení ve státní správě. Svalování viny na občany je pouze zástěrkou neschopnosti.

Když má školní třída charizmatického třídního učitele s přirozenou autoritou, žáci mu věří, hodně se naučí a ve třídě je pořádek. Má-li třída nedůvěryhodného učitele bez autority, nikdo nic neumí a ve třídě je „bordel“. To je celé. Ani nás už nebaví poslouchat chaotické a zmatené projevy k národu v „hotentotštině“, které nic neřeší a kterým se smějeme. Náš smysl pro humor je sebezáchovná věc a kdyby nyní nešlo o zdraví a životy lidí, bylo by sledování současného „krizového řízení“ našeho státu další vydařenou českou tragikomedií …  

Nebudeme nyní a na tomto místě řešit, kdo za současnou situaci nese vinu. Na to teď není čas. Hlavním viníkem je samozřejmě čínský virus, ale nejen ten.

Vloni na jaře jsme si sami ušili roušky a díky pomoci našich občanů jsme sehnali i dezinfekční prostředky, které jsme rozváželi po obci. Kdybychom dnes dokázali společně vyrobit ve Veleni vakcínu či respirátory, už bychom dávno rozjeli výrobní linku na obojí, a za pár dní bychom se tady všichni proočkovali třeba v naší tělocvičně.

Po roce nám opět bohužel nezbude nic jiného, než se opět omezit v cestování a „zavřít se doma“ resp. tentokrát v katastru obce.  Je to zřejmě teď jediná možnost, jak zbrzdit zahlcení nemocnic a kolaps lékařů a sester na JIP. Chovejme se dle našeho rozumu, chovejme se k sobě jako lidé a sousedé

Všechno jednou skončí. S epidemií se dříve či později určitě vypořádáme. Snažme se být optimisté, i když po dlouhém roce to není vůbec lehké. Zkusme nepodléhat negativním zprávám, vyhýbat se nenávistným diskusím na internetu, věnujme se našim blízkým a svému zdraví. Pohybujme se a vyběhněme třeba na kopec nad Velení. Máme tady u nás alespoň malou výhodu oproti lidem ze sídliště, že se můžeme „na území obce“ (dle vládního nařízení) projít v přírodě a na hezkých místech Veleně a Mírovic.

Pokud budete něco potřebovat, obecní úřad funguje normálně tj. denně.

Určitě vše společně (distančně) opět přečkáme.

Přejeme pevné zdraví vám i vašim blízkým.

 

Mgr. Radka Matějková, místostarostka                                                 Ing. Jiří Kazda, starosta

 

Níže uvádíme praktické informace, které budeme pravidelně aktualizovat na webu obce a ve vývěskách příp. vám je zašleme mobilním rozhlasem.

Formuláře potřebné od 1. 3. 2021 ke stažení ZDE

https://www.velen.cz/obecni-urad/uredni-deska

 

Stručné informace pro občany Veleně a Mírovic:

Základní  škola Veleň z důvodu vládních opatření od 1.3. 2021 uzavřena 

Mateřská školka Veleň z důvodu vládních opatření od 1.3. 2021 uzavřena 

Restaurace  Obecní dům i restaurace U Arazimů – otevřena výdejní okénka

Obědy pro středoškolákynadále platí nabídka dotovaných obědů.

Stravenky k dispozici na OÚ.

Prodejny potravin, krmiv apod. zůstávají otevřeny.

Obecní úřad  Veleň – běžné úřední hodiny  

Nadále platí nabídka dovozu základních potravin a léků seniorům a lidem tč. v karanténě. 

Očkování dle informace, kterou jsme získali od obvodní lékařky MUDr. Pešlové, očkování u této paní doktorky bude probíhat. Zatím ale nemáme bližší info, protože pí. doktorka nemá k dispozici vakcínu. Budeme vás příp. aktuálně informovat.